Hammer & Hand

View Photos

Hammer & Hand, a general contractor dedicated to craft, science, and sustainable practices, enlisted Holst to design a relocation and expansion of their workshop and administrative headquarters. With ambitious sustainability goals of Net Zero energy performance and Passive House certification, the new building honors Hammer & Hand’s commitment to outstanding craftsmanship and cutting-edge sustainability.

The design of the cross-laminated timber structure responds to the scale and architectural character of its East Portland Grand Avenue Historic District site. The first floor showcase workshop will enable Hammer & Hand to accelerate production of custom hand-made millwork, windows, and doors. The second floor provides flexible work and meeting spaces with no private offices. 

Grand gesture

A corner lobby with sculptural steel stair emulates a lantern on the exterior to draw attention from Grand Avenue. 

City connections

A second-floor roof deck gives employees views to downtown and the Willamette River.

To meet the Net Zero energy goal, we designed an airtight, highly insulated building envelope with painted brick cladding, triple glazed wood windows, and electrochromic glass to reduce glare and solar heat gain. The interior reuses elements from the site’s existing building, an empty, one-story glass company, including old-growth wood columns and millwork and stained-glass windows. FFA is serving as architect of record for the project.

Client

Hammer & Hand

Location

Portland, OR

Completion

2018

Size

15,000 sf