Nike Dan Fouts Building

View Photos

Employing the latest thinking in workplace design, the Dan Fouts Building renovation reinvents one of Nike’s original campus buildings as fully flexible office space. The redesign accommodates a larger number of staff in less space—by not assigning any workspaces—and sets a precedent for future renovations on campus. A range of common, meeting, and touchdown areas creates daily options for varying levels of privacy, quiet, and collaboration.

Removing high panels dividing the office spaces improves visibility and the quality of light across the hundred-foot-deep floor plates. The existing central stair tower was stripped back to the structure, wrapped with a transparent metal screen, and painted white to appear light and ephemeral and act as a central beacon within the building. A combination of raw plywood, corrugated metal, and exposed concrete reference the character of a stadium.

Campus Hub

The ground floor hub invites staff from across campus with Barista coffee and Pok Pok food counters and an IT concierge desk.

Connections

New storefront and pivot doors along the south face of the building open the dining and hangout spaces to the lake, and the expansion of the plaza provides a safer, enhanced experience for pedestrians and cyclists.

Each office floor features a range of meeting spaces. The fourth floor features the library, a quiet, enclosed space for heads’ down work. Artist designed graphics and custom designed booth seating distinguish each floor.

The design process emphasized quality building materials and a high level of design, while also meeting stringent requirements for efficiency, equity, and fast track construction. Designed and built in fourteen months, the project features the first gender neutral bathrooms on campus, full seismic upgrades, an enhanced mechanical system, all LED lighting, low-flow fixtures, and recycled materials, including rubber from shoes used in the floor of the bike room.

Collaboration

Each office floor’s pods of conference rooms feature glass walls that stop short of exposed ceilings to give the appearance of boxes floating within the larger space.

286

Open office desks with plentiful team gathering and collaboration areas

41

Enclosed conference rooms, ranging from 4-20 seats each

30

Enclosed focus spaces for quiet work

23

Phone booths

Client Team Credits

Yosa Huggins, Jennie Perlmutter, Nate Roelofs / Workplace Designers

Courtney Blommer, Mark Searcy / Brand Designers

Rodrigo Matos / Producer
Richard Benoit / Construction Program Manager